Applicatie advies metallics

Metallic powder coatings worden bekomen door het mengen van een basispoeder met een metallic pigment. Deze metallic pigmenten kunnen bestaan uit metallische pigmenten of zo genaamde mica- of parelmoer-pigmenten. Deze kunnen al dan niet 'gebonden' zijn. Dat betekent dat de metallic pigmenten vast gehecht werden aan het basispoeder. Dit wordt gedaan tijdens een nabewerking van de poedercoating. Gebonden poeders kunnen zo eenvoudiger aangebracht worden met het poederpistool en de kans op wolkvorming verminderd bij het terugwinnen van het poeder. Het al dan niet “bonderen” heeft geen invloed op de buitenbestendigheid van de coating.

Hieronder enkele belangrijke richtlijnen voor de applicatie van metallic poeders.

De bevoorrading van de metallic poeders gebeurt bij voorkeur via een poedervat met fluïdisatie. Het poeder rechtstreeks verpompen uit de doos naar het pistool wordt afgeraden. Het poeder goed fluïdiseren tijdens de applicatie wordt aangeraden.

 

Metallische-pigmenten zoals aluminium, al dan niet behandeld, hebben doorgaans een zeer beperkte buitenbestendigheid. Aluminium is van nature hygroscopisch, wat leidt tot oxidatie van de pigmenten. Daarom wordt afgeraden coatings die aluminiumpigmenten bevatten te gebruiken voor architecturale buitentoepassingen, zelfs indien ze op polyesterbasis werden geformuleerd. Enkel voor de behandeling van velgen en onderdelen waar de vochtbelasting gering is, komen coating met metallische pigmenten in aanmerking. Deze dienen steeds afgewerkt te worden met een transparante coating. Dat kan de snelheid van oxidatie van de metallische pigmenten vertragen.

 

Metallic powders op basis van aluminium pigmenten kunnen, afhankelijk van de formule en effect, gevoelig zijn voor zwart worden bij aanraking of oxidatie bij vochtbelasting. Deze coatings moeten afgewerkt worden met een transparante vernis. Bekijk onze verschillende transparante coatings op shop.hatwee.be.

 

Metallics voor architecturale toepassingen werden ontwikkeld op basis van parelmoer pigmenten. Deze hebben in tegenstelling tot de aluminium-pigmenten wel een goede buitenbestendigheid. Het visueel effect van deze coatings wijkt sterk af van de RAL-kaart. Wie een zogenaamde RAL 9006, 9007 of gelijkaardig kleur zoekt doet er goed aan het gekozen poeder af te toetsen aan de visuele wensen van de klant. Voor het bestellen van de coating en de uitvoering van de metaalconservering is het laten goedkeuren van het kleur aan de hand van staalplaatjes belangrijk. We bezorgen je graag staalplaatjes. Hou er wel rekening mee dat er effectverschillen kunnen optreden tussen verschillende loten van poeder, verschillende applicatiepistolen en al dan niet recycling van het poeder. Zelf een proefstuk spuiten is meestal de beste manier om samen een kleur te kiezen. HaTwee informeert u graag over de technische mogelijkheden en beperkingen van elke coating.

 

Poedercoatings met metallic-pigmenten die niet gebonden zijn, kunnen gedurende terugwinning ontmengen. Dat kan leiden tot wolkeffect. Door het continu toevoegen van vers poeder kan dit effect verminderd worden. Het reinigen van de installatie bij bvb. kleurwissels kan moeilijker zijn en meer tijd en zorg vergen.

 

Bij metallic poeders op basis van transparanten is het effect afhankelijk van de laagdikte. Consulteer steeds de technische fiche voor de aanbevolen laagdikte om zo ongewenste effectverschillen te vermijden.

 

Let op! Het gebruik van een transparante coating als eindlaag kan de kleur beïnvloeden. Hoe hoger de laagdikte, hoe groter het kleurverschil. We helpen graag bij de keuze van het meest geschikte type vernis voor uw toepassing. 

 

 

Vragen? Contacteer ons!