VOMinfo 06/21: 2030 daagt ons uit

“De Kwekerij” in Utrecht. Beelden verkregen dankzij Machiels Building Solutions, de leverancier van de prefab gevels in duurzame houtskeletbouw van dit innovatieve woonproject.  Poederlak voor de Aldowa gevelplaten aangeleverd door HaTwee. Lees meer over dit project in VOM 03/21, April 2021.

 

Geen uitdaging te groot, of toch?

Terwijl iedereen nu laveert tussen het tijdig verkrijgen van de nodige grondstoffen voor productie en voldoende gezond personeel om te produceren, komt er al een nieuwe uitdaging op ons af. Tegen 2030 moet België de uitstoot van koolstofdioxide verminderen met veertig procent.

Lansink zet preventie als eerste trede van zijn ladder

Tevreden klanten kenmerken zich door nieuwe orders. Het succes van de lakkerijen wordt gemeten aan de recurring business. Daarom wil je lakwerk leveren dat tot in de puntjes verzorgd is, met een doordacht en uitgebalanceerd coatingsysteem. Het polymeer wordt voldoende dik aangebracht en geen hoekje blijft onbehandeld. Scherpe randen zijn afgerond of worden voorzien van een dubbele coating, de garantie voor een langere levensduur. Ten slotte is alles netjes uitgemoffeld om de eigenschappen van de coating te optimaliseren. De verwachte levensduur is het resultaat van het coatingsysteem en het klimaat waar het object wordt opgesteld. Voor de constructie voor zonnepanelen in Zuid-Italië, waar stabiliteit voorop staat, kies je voor een ander coatingsysteem dan voor de prestigieuze woontorens van De Kwekerij in Utrecht die 25 jaar lang willen schitteren in hun kleurenpracht. Normen zoals ISO 12944 brengen ons definities. Er zijn roestschalen. En er is de wens van de eindgebruiker. Wat is de levensduurverwachting van straatmeubilair en openbare vuilnisbakken waarvan je weet dat ze tijdens het gebruik snel beschadigd worden? Alles moet zijn tijd meegaan. Qualicoat en Qualisteelcoat reiken een goede houvast aan voor degelijke coatingsystemen die vertrouwen geven aan architect en opdrachtgever. Met de keuze voor degelijkheid, doe je aan preventie. Hoe langer iets meegaat, hoe langer het duurt voordat het object gerecycled moet worden. Dat zijn de eerste stappen van circulaire economie volgens de ladder van Lansink.

Te veel koolstofdioxide in de atmosfeer

Op vandaag was de monitoring van de CO2in kantoren en lokalen nog nooit zo belangrijk om onze eigen levensduurverwachting hoog te houden. Anderzijds swingen de brandstofprijzen de pan uit.  Daarnaast worden grondstoffen schaarser en moeten fossiele grondstoffen plaats maken voor hernieuwbare. De prijsstijging van vrijwel alle producten blijft aanhouden. Dit is nooit eerder gezien. Rationeel gebruik van grondstoffen en energie wint steeds meer aan belang en net daar zit de uitdaging voor de lakkerij.

“Room for improvement”

Lakt een coater manueel stukwerk met een laagdikte van 100 micron gemiddeld en wordt het poeder niet gerecycleerd, dan lakt hij rond 2,1 m² per kg poeder. Wie seriewerk automatisch spuit en de laagdikte afstelt op rond de 80 micron en al het poeder recycleert, lakt 8,3 m²/kg. Dat is 4 keer zoveel! Middelgrote lakkerijen die vaak automatisch spuiten en recycleren met cyclonen kloppen doorgaans af op een verbruik van 200 à 250 gram per gelakte vierkante meter. Wie hier een uitgebreide tabel van wilt ontvangen, mag die gerust bij ons aanvragen. Is het geen zonde dat er zoveel poedercoating verloren gaat, terwijl anderzijds de aanvoer van poedercoating schaars en duurder wordt? Recycleren is de opdracht. Liefst tot honderd procent als het volume dat toelaat. Ervaring leert dat de inzet van de gepaste coatingsystemen, het reduceren van uitval en het werken met efficiënte applicatiemethodes, de applicateur wel eens meer opbrengt dan dat hij aan de poedercoating zelf spendeert. We spreken hier over een meerwaarde van 20 tot 25% door efficiënter te werken.

Bakken verliezen tijdens het bakken

Thermohardende poedercoating vergt polymerisatie en daarvoor is warmte nodig. Die komt doorgaans van fossiele brandstoffen. Weet u dat slechts een kwart van deze energie nodig is om de stukken op te warmen? Drie kwart gaat verloren in warmte- en ventilatieverliezen, luchtverversing doorheen de schoorsteen en openingen voor het railsysteem. De zogenaamde lowbake poeders kunnen dan wel de toekomst zijn, maar voor UV-bestendige polyestercoatings blijft het een kluif voor de onderzoekers om alle glansgraden te kunnen op quasi dezelfde temperatuur uit te moffelen. Anderzijds draait de gasteller slechts zeven procent langzamer voor elke tien graden winst. Daarmee halen we de vereiste veertig procent niet. Ovenbouwers, specialisten in overhead conveyors en poederproducenten zullen de handen in elkaar moeten slaan om efficiëntere ovens te ontwerpen met warmterecuperatie en lagere verliezen. HaTwee reikt alvast de hand uit.

Van olieraffinaderijen naar landbouw

Het gebruik van minder aardse grondstoffen, zeg maar olie, is ook nog niet direct voor morgen. Polymeren uit planten komen er aan, maar de milieu-impact naar bemesting, besproeiing en ontginning maakt nog niet dat plantaardige grondstoffen een gunstigere LSA hebben. The Life Cycle Analysis (LCA) is een methode die wordt gebruikt om de milieu-impact van een product te evalueren gedurende zijn hele levenscyclus. Dit omvat de winning en verwerking van de grondstoffen, productie, distributie, gebruik, recycling en definitieve verwijdering. Voedselproductie krijgt ook nog steeds de voorrang op de beschikbare gronden. Met andere woorden, we evolueren van een 3D ontginning naar een 2D productie. Wat vroeger uit de grond gehaald werd, zal misschien in de toekomst van het aardoppervlak moeten komen op een hernieuwbare wijze.

Van Partners in Powdercoating naar Powdercoating Engineers

HaTwee, powdercoating engineers, trekt resoluut de kaart van efficiënt coaten en duurzaam ondernemen. Volgend jaar bestaan we 15 jaar en ondertussen is duidelijk dat we geen ‘doosjesschuivers’ zijn. HaTwee denkt mee met de looncoaters en de productiebedrijven met een eigen lakkerij om zo veel mogelijk oppervlak te coaten met zo weinig mogelijk poedercoating. We  streven naar een zo groot mogelijke metaalconservering met een minimum aan grondstoffen en energie. Wie doet mee?

 

Artikel geschreven door Hans Hooyberg voor VOMinfo 06/21, December 2021