Stook jij met de ramen open? Zo bespaar je in dure tijden

Dat de kosten voor lakkerijen fors zijn gestegen, zal wellicht geen verrassing zijn. Niet alleen zijn de energieprijzen verdrievoudigd, ook de kosten voor poedercoating en de lonen zijn duurder geworden. Door die factoren zijn de kosten van de lakkerijen ongeveer met 25% gestegen. We raden je daarom aan om je kosten en verkoopprijzen goed in de gaten te houden. De prijsstijgingen van energie, grondstoffen en lonen mogen dan buiten onze macht liggen, toch kan je op andere vlakken gelukkig nog heel wat besparen.

 

Wist je dat je amper een kwart van de opgestookte energie nodig hebt om je stukken op te warmen?

We zien namelijk in heel wat lakkerijen enorme warmteverliezen. Dit komt doordat ovens op fossiele brandstof rookgassen moeten afvoeren. Via de luchtsluizen van doorloopovens gaat heel wat energie verloren, wat je meteen merkt als je er langs loopt. Wij zijn ervan overtuigd dat je op korte termijn veel kan besparen door een goed onderhoud en regelmatig nametingen. Anderzijds hopen we dat de hybride-ovens de standaard worden en dat fossiele brandstof plaats maakt voor duurzame energie. Dat elke lakkerij over een grotere autonomie zal beschikken en zo minder afhankelijk wordt van buitenlandse energieleveranciers.

 

Low-bake poeders alleen zullen de drievoudige stookkosten niet alleen kunnen oplossen. Ze hebben wat technische nadelen en zijn niet overal inzetbaar. Veel lakkerijen mikken omwille van risicobeheersing op eenzelfde moffeltemperatuur. Zo kan de operator nooit vergeten de temperatuur aan te passen voor bijvoorbeeld (ultra) matte polyesters, die steeds vaker gebruikt worden.

Bij HaTwee heeft elke vertegenwoordiger zijn eigen ovenmeettoestel.

Met een vooraf ingestelde cadans checkt deze meter de temperatuur van de lucht en objecten in de oven. Softwarematig analyseren we de overeenstemming met de vereisten van de poedercoating. De curve vertelt ons of er veel warmte verloren gaat en of de temperatuur netjes verdeeld is. Via een infraroodcamera bekijken we daarnaast de werking van de luchtsluizen en de temperatuur van de luchtstromen. 

 

We helpen de klant een stuk verder, optimaliseren de cyclustijden en verlagen zo de kosten van de lakkerij.

En jij? Stook jij met de ramen open? Behoed je voor koude rillingen en contacteer ons vandaag nog.