Hoe wordt poederlak eigenlijk gemaakt?

Als je ons volgt, heb je waarschijnlijk al een idee wat poederlak is en waarvoor je het kan toepassen. Maar misschien heb je nog geen zicht op hoe het gemaakt wordt? In dit artikel nemen we je kort even mee doorheen het productieproces van één van onze producenten, ST Powder Coatings.

Als je ons volgt, heb je waarschijnlijk al een idee wat poederlak is en waarvoor je het kan toepassen. Maar misschien heb je nog geen zicht op hoe het gemaakt wordt?

In dit artikel nemen we je kort even mee doorheen het productieproces van één van onze producenten, ST Powder Coatings.

1. Grondstoffen

Het productieproces van de poedercoatings begint met de selectie en samenstelling van de grondstoffen zodat het poeder beantwoordt aan alle beoogde eigenschappen. Tijdens het onderzoek en de ontwikkeling houdt ST Powder Coatings sterk rekening met onze achterliggende waarden.

 

Drie kernwaarden zijn zowel voor hen als voor ons van fundamenteel belang: 

  • Gezondheid: wij zijn voortdurend op zoek naar nieuwe oplossingen die vrij zijn van elke vorm van gevaar, zowel voor de mens als voor het milieu
  • Ethiek: wij werken niet met leveranciers en stoffen uit conflictgebieden
  • Kwaliteit: we voeren talrijke interne tests uit voordat we een grondstof valideren, waarbij het soms wel drie jaar kan duren voordat de homologatiecyclus is voltooid

2. Wegen en mengen

De productie van coating start met het precies afwegen van alle ingrediënten. Elke grondstof is uniek gecodeerd en door middel van barcodescanning kan de operator geen fouten maken tijdens het afwegen. Voor het samenvoegen van deze grondstoffen werkt ST Powder Coatings met een geautomatiseerd mengproces. De gewenste kwaliteitseisen van de coating bepalen de parameters van het mengproces. Het ERP-systeem beheerst de afweging digitaal. Er is eigenlijk geen ruimte voor menselijke fouten. Daardoor is de consistentie tussen de verschillende batches extreem hoog.

3. Extrusie

De extruder kneedt de grondstoffen tot een homogene pasta. De double-screw extruders met lange kneedzone verbeteren de eigenschappen van de coating. In elke extruderzone meten temperatuurssondes wat er precies gebeurt. Dat beheerste proces waarborgt de kwaliteit. 

Het gesmolten mengsel koelt af tussen de gekoelde walsen. Nog even verder afkoelen op de koelband en de eindeloze pannenkoek is koud genoeg om te breken in chips. Elk deeltje bevat hier al alle ingrediënten in de juiste verhouding.

4. Malen

Tijdens dit proces microniseren de chips tot poedercoating in een gesofisticeerde maalkamer. De korrelgrootte bepaalt in grote mate de ‘verspuitbaarheid’ van de coating. Elk recept heeft zijn eigen parameters voor het afmalen. Deze zijn steeds up-to-date gehouden via het ERP-systeem dat het toerental van de maalschijven en classificeerders en het debiet van poeder en lucht aanstuurt. Een ultrasoonzeef met de gewenste maaswijdte scheidt de grootste fracties af. De laserdiffractiemeter controleert de kwaliteit van dit proces. Tenslotte zorgt het automatische doseringssysteem van het fluïdisatiemiddel voor een uitstekende rulheid van het poeder.

5. Verpakken

Digitale weegschalen sturen de vulmachines aan en zo krijgt elke doos precies het juiste gewicht binnen de toleranties. Elk label identificeert elke doos met poedercode, batch- en doosnummer. Aan de hand van de barcode is alles traceerbaar, van grondstof tot afgewerkt product. Via transportbanden komt elke doos gesorteerd bij het robotstation dat poeder per poeder netjes palletiseert en inwikkelt. Het product is klaar voor tussenstockage of gaat via de laadkaaien op weg naar de klant.

6. Quality control

Strenge controles bewaken de kwaliteit tijdens het hele productieproces. Dit start bij de inkomende grondstoffen. Het kwaliteitsniveau van het eindproduct hangt namelijk in grote mate af van de kwaliteit van de grondstoffen. Daarna zijn er bij elke tussenstap grondige eindcontroles om het eindproduct te valideren. De checklist waarborgt dat elke productiebatch aan de vooropgestelde specificaties voldoet. Het kwaliteitssysteem volgens ISO 9001 is de rode draad doorheen de controle.

Benieuwd naar de collectie van ST Powder Coatings?