VOMinfo 01/20: De strakke sprint tot maatwerk voor de Belgian Cycling nieuwbouw

Verkopen is topsport. Salesmensen hebben zo hun statement. Verkopen is eigenlijk niks anders dan de klant helpen inkopen. Zo buigt de verkoper de vraag om in cruciale oplossingen. Je eigenste sporttak op en top beheersen vergt kennis en ervaring. Soepel schakelen, kinderkopjes slim mijden, wieltjes zuigen, waaieren, het komt er allemaal bij kijken.Medio 2019 kregen we zo’n uitdaging voor de wielen geschoven. HaTwee demarreerde en trok een winnende sprint.

Vorig weekend zat ik in café Bar Gidon op de markt van Geraardsbergen. Een supporterscafé van Remco van Evenepoel. Aan de muur pronkte een fiets van Eddy Merckx. Remco en Eddy vertolken de nieuwe en oude generatie van de wielersport die het opnemen tegen concurrenten uit alle windrichtingen. De Belgische wielersport is meer dan ooit springlevend, domineert weer en zet België op de kaart.

Surplacen

Het oude hoofdkwartier van de Belgische Wielerbond in Vorst uit 1970 signaleerde door zijn uiterlijke verschijning de grandeur van onze wielersport. Maar door de jaren zat er sleet op de gewrichten. Modern van toen heet vandaag vriendelijk vintage. Energiezuinigheid en functionaliteit hebben in 2020 een diepere betekenis gekregen. Surplacen was geen optie. De Koninklijke Belgische Wielerbond in Tubeke kleurt vandaag rood, zwart en geel. Ze bracht Belgian Cycling aan de onderhandelingstafel met de provincie Waals-Brabant en Michel Januth, burgervader van Tubize. En zo viel het verdict. Vincx Architecs mocht de potloden slijpen en had jus in de benen om het nieuwe hoofdkwartier van het bestuur van de Belgische Wielerbond een meer hedendaagse invulling te geven.

Une ville qui bouge

Michel Januth, verkoopt zijn stad Tubize als une ville qui bouge. Het staat geschreven op officiële site van de stad. Het Waals-Brabantse plaatsje op de taalgrens en op plek waar Zenne en de Senette samevloeien, was in 1850 nog een boerendorp. De aanleg van de spoorweg en het kanaal Charleroi-Brussel bracht industrialisatie voort. Nu centraliseert Tubize Belgische topsport. Ruim 26.000 inwoners glunderen hoe de Rode Duivels op training tegen een balletje trappen. En nu ziet de generatie van Bjorg Lambrecht, Eli Yserbyt en Wout van Aert elke koers starten in Tubeke vanuit hun state-of-the-art nieuwbouw.

Hemelsblauw

De Koninklijke Belgische Wielerbond mag dan wel 137 jaar oud zijn, ze fietsen helemaal mee met hun tijd. De wielenbond heeft goede benen, denkt voortdurend aan innovatie. Tijdens de laatste Kobbenette in Ieper toonde ik aan wat kleur allemaal met ons doet. Uiteraard beschermt en decoreert poedercoating metalen bouwcomponenten. RAL-kleuren zijn sinds jaar en dag een vaste waarde, doch weinig markant. Vincx kleurde het gebouw in de huisstijl van de Belgische wielrijders. Niemand heeft de hemelsblauwe kleur zomaar voor handen en zoals steeds time is money, zeker voor topsporters. HaTwee ontpopte zich als jonge belofte en toverde de gewenste Pantone-kleur in recordtempo naar de looncoater. Nu personaliseert onze coating het KWB-gebouw van 1300 m². Het biedt bescherming aan topsporters en klimaat. Dat moedigt onze Belgische profs aan tot podiumplaatsen.

Verdapperen

De glooiende streek tussen de ring van Brussel, de E40 en de E17 zijn steevast het toneel van de koers. Snel schakelen is hier de opdracht. Geen tijd om lang in het wiel te hangen. HaTwee heeft dit project al dansend op de pedalen naar de finish geloodst. Als het snel moet gaan - maatwerk, glansrijk of zalig mat, in het tintje naar wens - dan krijgen wij dat klaargespeeld. Soms is er geen tijd voor de normale levertermijnen. In de koers biedt het oortje lang niet altijd soelaas. Je moet nu en dan eens kunnen verdapperen.

Trots is HaTwee om door middel van demarrages met twee vingers in de neus de meet te halen. Je ziet maar, niet elke koers is vooraf bepaald. Niet elk kleurtje wordt door de architect of bouwheer voorgeschreven. De meerwaarde zit hem in de teamspirit, daad- en wilskracht.

Toevallig of niet, de nieuwe kleurenstaaltjes, onze cadena’s (Spaans voor schakel), silhouetteren de twee wielen van de koersfiets, of de schakels van de fietsketting. Ze kenmerken flexibiliteit, de kracht van de waardeketen en accentueren het samenspel. Typisch ons.

 

Artikel geschreven door Hans Hooyberg - Gepubliceerd in editie 01/2020 van VOM info van Februari 2020.