VOMinfo 03/21: Architectuur & Kleur
Beeld door WAX Architectural Visualizations
In het oosten van Utrecht, op het voormalige KPN-terrein, ontwikkelt Jebber De Kwekerij. De zes in fase II geplande woontorens op de campus zullen er bijzonder kleurrijk uitzien door de gepoederlakte gevelplaten van gevelbouwer Aldowa. Een absolute opsteker voor poederlakverdeler HaTwee en poedercoat professional Dijkman Coating die maar liefst 10.000 m² inkleuren
De Stichting Studentenhuisvestiing kocht in 2008 het KPN-terrein aan. Dat het project vandaag de naam De Kwekerij meekrijgt heeft alles te maken met de tuinderijen uit de omgeving. Het Amsterdamse architectenbureau Arons en Gelauff Architecten ontwierp voor fase II zes opvallende kleurrijke woontorens, goed voor zo’n 244 appartementen. Ontwikkelaar Jebber en ontwikkelende bouwer Dura Vermeer Bouw Midden West hebben inmiddels het startsein gegeven voor de bouw van de nieuwe campus.
Seizoensbloemen
Alle torens zijn samengevoegd en opgetild op een plint die voorziet in gemeenschappelijke ruimten zoals een fietsenwerkplaats, een klein koude-oorlogsmuseum, een café, restaurant en een kantoor voor de ontwikkelaar van het project, Jebber. De variërende hoogtes van de torens zorgen voor optimaal zonlicht op de campus. Voor het ontwerp van de torens maakte het ontwerpbureau gebruik van elementaire middelen. Door de torens te draaien en ze elk een andere kleur te geven, ontstaat een levendige illustratie. Daarnaast sluiten de gevels aan bij het landschapsontwerp van TLU Landschapsarchitecten uit Utrecht. De gevelkleuren zijn namelijk gebaseerd op de seizoensbloemen van de boomsoorten die rondom de gebouwen worden geplant. Zo ontstaat er een fraai verbond van van groen en architectuur.
Qualicoat klasse 2
Voor het poederlakken deed producent van de aluminiumplaten gevelplaten, Aldowa, beroep op Dijkman Coating uit ’s-Heerenberg. Dijkman Coating dacht actief mee met zowel Aldowa als de architect bij het streven naar optimale duurzaamheid en voerde vele kleurtesten uit om zo tot de best denkbare kleurencombinatie te komen. De keuze voor de levering van de poeders viel op HaTwee. “Hatwee is één van onze vaste leveranciers, “ weet Martijn Lammers, Hoofd Verkoop binnendienst bij Dijkman Coating “Voor dit prestigieuse project hebben wij meerdere leveranciers aangeschreven om een offerte”, zegt Lammers die het project door en door kent. “Uiteindelijk bleek HaTwee omwille van prijs en levertermijn, de interessantste. Wij hebben met HaTwee voor een 2-tal kleuren alternatieven gezocht, gezien de opdrachtgever deze toch iets anders wilde zien. Het voordeel van HaTwee is dat ze behoorlijk wat kleursamples in huis hebben, de mogelijkheden zijn dan ook legio.” Op korte termijn kon HaTwee 17 kleuren, van RAL tot NCS, leveren. Dit in zowel kleine hoeveelheden van 25kg als in grotere volumes van 1000kg.
Glansbehoud
Het spreekt voor zich dat duurzaamheid binnen het project een vooraanstaande rol speelt. Martijn Lammers: “Het gaat hier om een categorie poederlakken van duurzame kwaliteit, een Qualicoat klasse 2 poeder. Dit is een poeder met een langer kleur- en glansbehoud. Aanzienlijk beter dan de standaard Qualicoat klasse 1 poeders. Het is niet de bedoeling dat er verkleuring optreedt door een te zware UV-belasting. Het coatwerk aan de zuidkant van gebouwen vraagt om die reden om een betere en UV-bestendige kleurcategorie.
Kennis, kennis, kennis...
In dit kleurenverhaal is HaTwee de gespecialiseerde leverancier van de kleurpoeders, daarnaast verstrekt het ook professioneel advies. Grote betrokkenheid betoont het bedrijf alleszins om dit prestigieus bouwproject in al zijn fijnheid te doen slagen. “Kennis op het gebied van poederlakken vinden we buitengewoon belangrijk” zegt directeur Hans Hooyberg. Architecten zijn volgens Hooyberg zich daar vaak nog te weinig bewust van. “Onze knowhow is voor gelijk welk ontwerp een steun in de rug. De Kwekerij fase II maakt expliciet duidelijk welke mogelijkheden kleur te bieden heeft op het terrein van de architectuur. Architectuur en kleurtoepassing op deze schaal is quasi ongezien,” zegt Hooyberg.
HaTwee staat bij Dijkman Coating geboekstaafd als een betrouwbare leverancier van kwalitatief hoogwaardige poeders. Martijn Lammers: “Daarbij zijn ze prijstechnisch ook nog eens goed. Niet geheel onbelangrijk voor looncoaters zoals Dijkman Coating. Ik kan alleen maar beamen dat HaTwee de nodige ervaring en kennis in huis heeft. En dat is alleszins voor ons, maar ook voor architecten goud waard.”
Atoombunker
De Kwekerij is een plek die de komende jaren onder de vlag groen en gezond ongetwijfeld zal metamorfoseren in een levendig gebied. Zo wordt de energie voor de woningen zoveel mogelijk lokaal opgewekt, dient de voormalige atoombunker als waterbuffer en vijver en is de stroom in de gebouwen grotendeels afkomstig van de zonnepanelen op de daken. Verder zullen er deelauto’s, deelfietsen en deelscooters beschikbaar zijn om parkeervoorzieningen te beperken. Hiermee blijft er veel ruimte over voor groen en water. Voor De Kwekerij is de ambitie om minimaal twee BREEAM sterren te behalen.
Hoekwoningen
Alle torens hebben dezelfde schuine plattegrond met 4 appartementen van 45 m2 voor young professionals. Vandaar dat elk appartement een hoekwoning is met ochtend-, middag- en avondzon. Daarnaast biedt de hoekligging alle appartementen een beschutte zijde; een gevel die minimale geluidsoverlast heeft van de omliggende hoofdwegen.
Onderhoudsvrije gevel
Bij het ontwerp van De Kwekerij is speciaal gedacht aan de gehele levenscyclus van de gebouwen. De kleurrijke gepoederlakte gevel is onderhoudsvrij, modulair en demontabel. Het interieur wordt gevormd door een geprefabriceerde natte kern waarin alle benodigde installaties zijn opgenomen. De draagstructuur is zo geconstrueerd dat in de toekomst appartementen kunnen worden samengevoegd. De torens zijn ontworpen zonder installaties in de dragende vloeren en wanden, zodat aan het eind van de levenscyclus het beton kan worden gerecycled. Bijzonder aan het project is dat voorkomen werd dat de eerder besproken atoombunker wordt gesloopt. Door het deksel te lichten en de ruimte te gebruiken voor het bufferen van regenwater, is een regenbestendig project ontstaan. De bunkervijver wordt het hart van de campus.
Legolisering
In het voorjaar van 2022 zullen de woningen van De Kwekerij fase II klaar zijn voor oplevering. De snelheid van oplevering is mogelijk door het toepassen van ‘legolisering’. Daarbij wordt gebruik gemaakt van geprefabriceerde elementen, deze zorgen voor een efficiënt en duurzaam bouwproces. In het oog springende voorbeelden hiervan zijn de toepassing van geprefabriceerde badkamerunits en de geprefabriceerde gevelelementen. Opmerkelijk is evenzeer dat de gevelplaten steigerloos worden aangebracht.
Artikel geschreven door Philip Willaert. Gepubliceerd in VOMinfo 03/21, Juni 2021.
Beelden: WAX -Architectural Visualizations
Ook op zoek naar kleuren voor uw project? Contacteer ons nu!
Download hier de pdf van het VOM artikel.