+32 51 63 74 20 HaTwee, Koolskampstraat 63, 8810 Lichtervelde

Bij poederlakken wordt door middel van elektrostatische oplading poedervormige droge lak aangetrokken door metalen geaarde werkstukken. Dat doet de lakker in een goed geventileerde poedercoatcabine met speciale poederlakpistolen. Het poeder blijft door het spanningsverschil door het metalen voorwerp aangetrokken.

Wat is poederlak ?

Elke poedercoating is eigenlijk een twee-component systeem (bindmiddel + harder), maar de harder reageert pas op een temperatuur van doorgaans meer dan 150°C. Dus na het poedercoaten moet de coater de objecten in een voorverwarmde oven brengen. Daar gaat het poeder onder invloed van de temperatuur eerst smelten. Kort daarop begint de harder zijn werk te doen en gaat de bindmiddelen laten polymeriseren.Lange polymeerkettingen vormen samen met de pigmenten en additieven een hechte coating, een waar schild wat stevig hecht op het metaal en zo het metaal beschermt tegen contact met zuurstof. Het metaal wordt op die manier beschermt tegen corrosie. Na afkoelen is het proces afgelopen en kunnen de stukken verpakt worden.De coatings die HaTwee levert zijn thermohardende poedercoatsystemen.

Wat kun je poederlakken?

De metalen stukken kunnen gepoedercoat worden als ze dus elektrisch geleidend zijn en opgewarmd mogen worden tot ongeveer 180°C. Aluminium profielen en plaatwerk, metalen profielen, plooiwerk, platen, constructies, al dan niet-verzinkt zijn typische materialen die gepoedercoat worden.

Onderhoud

Voor een kleurwissel dient het applicatiesysteem gereinigd te worden en dat vraagt even tijd om alles stofvrij te maken voor het volgende kleur.

Voordelen

Het grote voordeel van poedercoating is dat geen solventen, noch water als drager wordt gebruikt. Tijdens de applicatie komt niet alle poedercoating op de werkstukken. In de cabine zorgt de afzuiging voor de evacuatie van de lak die naast het stuk valt. Dat kan teruggewonnen worden en opnieuw op de stukken worden aangebracht. Dat is het voordeel van poedercoatings: een heel efficiënt en milieubewust gebruik van de lakken. Grote series recycleert men tot 100%, dus er gaat geen poedercoating verloren en alles wordt gebruikt om het metaal te verfraaien en te conserveren, te beschermen tegen corrosie.

Meer weten over de productie van poederlak? Download de pdf hieronder.

WITRUIMTE

Deze website maakt gebruik van cookies om uw bezoek na te gaan. Door verder te surfen stemt u in met het gebruik hiervan. Meer informatie