+32 51 63 74 20 HaTwee, Koolskampstraat 63, 8810 Lichtervelde

Kenmerken van dit Coating System

Wat?

 • Corrosieklasse: C3 high durability (ISO 12944-2)

 • Exterior gebruik.

 • De gecoate producten worden blootgesteld aan UV-belasting.

 • De producten worden opgesteld in stedelijke gebieden en industriezones met matige vervuiling en lage zoutconcentratie.

Conservering

 • 2 laags poedercoating:
  primer + topcoat

 • De objecten zijn vervaardigd uit constructiestaal of plaatwerk

 • De stukken hebben geen kathodische bescherming d.m.v. zink.

 • Voorbehandeling:
  mechanisch (stralen SA 2 1/2)
  en/of chemisch (ijzerfosfatatie + passivatie of zinkfosfatatie of evenwaardig chroomvrij alternatief)

Kwaliteitsnorm

 • Verwachte levensduur voor eerste interventie: 15 jaar. (ISO 12944-2)

 • Bij een goede behandeling van de stukken volgens de regels van de kunst, behaalt dit systeem 480 uur in de zoutneveltest met max. 2 mm onderroest. (ISO 12944-6)

Typische toepassingen

Exteriortoepassingen voor:

Steden

Industriezones

Zoetwaterrijke regio's

Stalen constructies, bevestigingen, balustrades, straatmeubilair

Coatings: primer + topcoat

Primer

Type

Topcoat

Govesan
SuperPrim
licht grijs: RPSP-7925 (*)
SuperPrim donker grijs: RPSP-7867 (*)

Multi-compound primer: ontgassingsvriendelijk, goede kantendekking, perfecte intercoatadhesie, anti-corrosief systeem

Qualicoat gecertificeerde polyester
Ontgassingsvriendelijke polyesters
Anti-graffiti coatings

Govesan
PrimaDura
licht grijs: RNS-7830 (*)
PrimaDura donker grijs: RNS-7240 (*)

Anti-corrosieve ontgassingsvriendelijke polyester primer met zeer goede vloei.
Typische velgenprimer.

Qualicoat gecertificeerde polyester
Ontgassingsvriendelijke polyesters
Anti-graffiti coatings

ST Powder Coatings
E0-158-7101-010 (*)

Zuiver epoxy primer met hoge anti-corrosie weerstand, mat

Qualicoat gecertificeerde polyester
Ontgassingsvriendelijke polyesters
Anti-graffiti coatings

ST Powder Coatings
EY-658-7300-001 (*)

Zuiver epoxy primer met hoge anti-corrosie weerstand, satijnglans

Qualicoat gecertificeerde polyester
Ontgassingsvriendelijke polyesters
Anti-graffiti coatings

ST Powder Coatings
M0-658-9210-001 (wit)
M0-658-7340-001 (grijs)
M0-658-7440-502 (grijs)

Epoxy-polyester primer
standaard
ontgassingsvriendelijk
low budget

Qualicoat gecertificeerde polyester
Ontgassingsvriendelijke polyesters
Anti-graffiti coatings

ST Powder Coatings
EZ-658-7300-001 (*)

Zinkrijke epoxy-primer

Qualicoat gecertificeerde polyester
Ontgassingsvriendelijke polyesters
Anti-graffiti coatings

Zijn de werkstukken gestraald en ondergaan ze geen chemische voorbehandeling dan zullen enkel de primers aangeduid met een (*) de corrosiebescherming van 480 uur in de zoutneveltest realiseren.

Meer informatie

Belangrijke opmerkingen bij de systeemkeuze

Om de corrosieweerstand op scherpe randen van bijvoorbeeld ponsingen, snijkanten en boorgaten te verbeteren raden we aan dit tweelagensysteem (primer + topcoat) toe te passen.

Bij beschadiging van de coating zal er bij vochtbelasting een rode roest te zien zijn. Deze ijzeroxides beschermen het staal niet en zullen steeds verder roesten. Hoe snel de oxidatie gaat hangt af van de hechting tussen de coating en het staal, de type voorbehandeling, de corrosiviteitsklasse, de aggressiviteit van het milieu en hoe frequent het oppervlak gespoeld wordt door regen of door het schoon te maken. Is dit voor u storend, dan kiest u een systeem met een cathodische zinklaag (galvanisatie - metallisatie - sendzimir).

Poedercoatings worden standaard afgesteld om een goede dekkracht te hebben vanaf 60 µm. Voor een corrosiebescherming (> C2) is deze laagdikte ook nodig. Dunnschichtpoeders kunnen enkel voor C1 Interieur gebruikt worden.

Hou er rekening mee dat de tussentijdse stockage tussen het lakken en het plaatsen van de stukken in sommige gevallen aggressiever is dan waar het coatingsysteem voor bedoeld is. Dat kan leiden tot vroegtijdige corrosie of kleur- en glansverlies.

Voor mobiele objecten is het toewijzen van een corrosieklasse moeilijk of onmogelijk. Deze objecten vergen een specifiek advies. Typische voorbeelden zijn velgen, landbouwmachines, voertuigtechniek, automotive …

Deze adviezen zijn opgesteld voor deze respectievelijke corrosiviteitsklasse of lager.

Ingangscontrole

Voor dragende constructie in een corrosiviteitsklasse C3 of hoger worden volgens EN 1090 geen scherpe randen toegelaten. Scherpe randen dienen afgerond te worden met een straal van minstens 2 mm.

Markeringen (bv. met alcoholstiften) moeten vóór de chemische of mechanische voorbehandeling verwijderd worden met een geschikt solvent. De inkt kan doorheen de coating bloeden zelfs al worden de stukken gestraald. Hetzelfde geldt voor stickers.

Mechanische voorbehandeling

Warm gewalst staal en laser gesneden staal (met zuurstof) hebben een gelijkaardige calamine laag die rijk is aan koolstof. Koolstof is heel inert en kan chemisch moeilijk verwijderd worden met de klassiek chemische voorbehandelingen. Deze lagen verwijdert men mechanisch door te schuren of te stralen minstens SA 2 1/2. Blijft deze laag zitten dan riskeert men een slechte hechting van de laklaag op het staal. Bij afbladeren van de coating zal men een zwarte laag zien zitten op de achterzijde van de schilfer. Dat wijst op achtergebleven calamine of koolstoflaag. Bij lasersnijden verhelpt het gebruik van stikstof i.p.v. zuurstof dit probleem.

Straal enkel op een vetvrij oppervlak om te beletten dat het straalmiddel vervuild wordt.

Chemische voorbehandeling

Ijzerfosfatatie als voorbehandeling wordt bij voorkeur enkel voor C1 gebruikt. Voor C2 exterieur is minstens een bijkomende passivatie noodzakelijk. Vanaf C3 gebruikt u beter een zinkfosfatatie of chroomvrij alternatief op basis van zirkonium of silanen.

Bij een chemische voorbehandeling dienen de stukken zo vervaardigd te zijn dat het water en de chemische producten gemakkelijk wegvloeien van de stukken. Bij dompelen is het dan ook belangrijk dat er zich geen luchtbellen kunnen vormen in holle ruimtes. Dit zal de kwaliteit van de voorbehandeling schaden.

Voorbehandelen van de stukken voorafgaand aan het lakken kan zowel chemisch als mechanisch gebeuren, of beide. Tijdens de voorbehandeling worden de objecten vetvrij gemaakt en worden alle verontreinigingen en oxides verwijderd.

Mechanisch is het vaak eenvoudiger om de oxides, walshuid of zinkpatines te verijderen.
Bij een chemische voorbehandeling wordt het ontvetten en beitsen gevolgd worden door een conversielaag. Deze verzekert de hechting van de coating en verhoogt de corrosieweerstand. Na de voorbehandeling moeten zo weinig mogelijk zouten achterblijven op het droge oppervlak.

Aanbevolen laagdikte

De laagdikte van de primer is ter hoogte van de boorden en moeilijke plaatsen minstens 40 µm om een goede dekking te krijgen na het toepassen van de eindlaag.

De totale laagdikte van de organische coating bedraagt nominaal 140 µm. De kleinste waarde van de laagdikte is niet minder dan 112 µm en maximale waarde niet meer dan 420 µm.

Kwaliteitscontrole

Hier beschrijven we hoe je de binnenkomende stukken, de omgevingsfactoren, het coatingproces en de afgewerkte objecten kunt controleren.

Deze website maakt gebruik van cookies om uw bezoek na te gaan. Door verder te surfen stemt u in met het gebruik hiervan. Meer informatie