Applicatie- informatie primers

Voor een hogere corrosieweerstand worden primers steeds meer ingezet. Dit wordt zowel uitgevoerd op gestraald of chemisch voorbehandeld staal als op thermisch verzinkt gemetalliseerd staal.

Het principe werkt als volgt:

  • Door het inzetten van een primer worden de randen beter afgeschermd. Twee afzonderlijk uitgeharde coatings geven een betere laagdikteopbouw op de randen dan een éénlaagscoating.

  • Elke coating is een semi-permeabel membraan. Vooral bij de conservering van staal is het opbouwen van een sterke en dichte coating aanbevolen. Enerzijds zal de hogere laagdikte de doorlaatbaarheid van de coating verlagen, anderzijds zullen eventueel aanwezige poriën in de primer worden afgesloten door de toplaag.

Voor expositie aan de hogere corrosieklassen C4 en C5 (EN ISO 12944-2) worden de stukken behandeld met een primer.

De primers van HaTwee zijn afgestemd op de staalmarkt. De objecten bestaan vaak uit een compositie van verschillende materiaaldiktes. De aangeboden primers zijn uitermate ontgassingsvriendelijk. Zo kunnen ook topcoatings gebruikt worden die op zich niet ontgassingsvriendelijk zijn. De ontgassingsvriendelijke primer wordt eerst volledig uithard, waarna de topcoat wordt aangebracht. Aangepaste pistoolinstellingen zijn aangewezen om back-ionisation te vermijden.

Het werken met een boxoven, te hoge moffeltemperaturen, te lange baktijden of een te hoge concentratie van NOx in de oven kan echter de hechting van de toplaag op de primer nadelig beïnvloeden.

Onze primers worden steeds uitgetest op intercoathechting. In labo-omstandigheden worden een overbake-test uitgevoerd waarbij tijdens de gehele cyclus een overmaat aan NOx in de oven wordt gebracht. Alle vrijgegeven batches doorstaan deze test.

De ovenomstandigheden en ingestelde parameters van elke applicateur zijn zeer divers. Daarom adviseren we om eerst een test uit te voeren in productie om er zich van te vergewissen dat de uitharding van de primer en toplaag volledig is en dat de intercoathechting goed is.

We adviseren onze klanten ook om op regelmatige tijdstippen een tijd-temperatuurregistratie in de moffeloven uit te voeren. Desgewenst kunt u HaTwee hierover contacteren.

Het uittesten van hechting en polymeriseren gebeurd d.m.v. de MEK-test en ruitjesproef (NEN-EN-ISO 2409).Om de coating te testen op poriën wordt de deklaag gecontroleerd met de laagspanningsdoorslagmeter op 9 Volt volgens NEN-EN-ISO 8289. Bij negatief resultaat adviseren we een bijkomende laklaag aan te brengen.

Werkwijze

1. Hard de primer volledig uit alvorens de toplaag aan te brengen.

2. Controleer de verwerkbaarheid in uw installatie.

3. Test hechting en polymerisatie

4. Neem regelmatig een ovenmeting

5. Gebruik een primer voor toepassing in C4 of C5, of als de toplaag niet ontgassingsvriendelijk is.

6. Enkel een zinklaag (thermisch verzinkt staal, gemetalliseerd staal) geeft een kathodische bescherming. Primers, zelfs zinkrijke primers, geven een goede corrosiewering maar geen kathodische bescherming bij beschadiging van de coating.

Deze website maakt gebruik van cookies om uw bezoek na te gaan. Door verder te surfen stemt u in met het gebruik hiervan. Meer informatie