Metallics

Metallic powder coatings worden bekomen door het mengen van een basispoeder met een metallic pigment.

Deze metallic pigmenten kunnen bestaan uit metallische pigmenten of zo genaamde mica- of parelmoerpigmenten.

Anderzijds kunnen deze pigmenten al dan niet gebonden zijn aan het basispoeder. Dat betekent dat de metallic pigmenten vast gehecht werden aan het basispoeder. Dit wordt gedaan tijdens een nabewerking van de poedercoating. Gebonden poeders kunnen zo eenvoudiger aangebracht worden met het poederpistool en de kans op wolkvorming vermindert bij het terugwinnen van het poeder.
Het al dan niet “bonden” heeft geen invloed op de buitenbestendigheid van de coating.

Enkele aanbevelingen

De bevoorrading van metallic poeders gebeurt bij voorkeur via een poedervat met fluïdisatie. Het poeder rechtstreeks verpompen uit de doos naar het pistool wordt afgeraden. Het poeder goed fluïdiseren tijdens de applicatie wordt aangeraden.

Metallische pigmenten zoals aluminium, al dan niet behandeld, hebben doorgaans een zeer beperkte buitenbestendigheid. Aluminium is van nature hygroscopisch, wat leidt tot oxidatie van de pigmenten. Daarom wordt afgeraden de coatings die aluminiumpigmenten bevatten te gebruiken voor architecturale buitentoepassingen, zelfs indien ze op polyesterbasis werden geformuleerd.
Metallics voor architecturale toepassingen werden ontwikkeld op basis van parelmoer pigmenten. Deze hebben in tegenstelling tot de aluminiumpigmenten wel een goede buitenbestendigheid. Het visueel effect van deze coatings wijkt sterk af van de RAL-kaart. Enkel voor de behandeling van velgen en onderdelen waar de vochtbelasting gering is, komen coating met metallische pigmenten in aanmerking. Dan dienen ze bij voorkeur afgewerkt te worden met een transparante coating. Dat kan de snelheid van oxidatie van de metallische pigmenten vertragen.

Metallic powders op basis van aluminium pigmenten kunnen, afhankelijk van de formule en effect, gevoelig zijn voor zwart worden bij aanraking of oxidatie bij vochtbelasting. We adviseren deze coatings af te werken met een transparante vernis. Deze transparante vernis wijzigt het visueel effect. HaTwee biedt verschillende transparante coatings aan.

Wie een zogenaamde RAL 9006, 9007 of gelijkaardig systeem zoekt doet er goed aan de technische mogelijkheden van het systeem af te toetsen aan de visuele wensen van de klant. Voor het bestellen van de coating en de uitvoering van de metaalconservering is het laten goedkeuren van het kleur aan de hand van staalplaatjes belangrijk. U kunt bij HaTwee staalplaatjes opvragen, maar er kunnen effectverschillen optreden tussen verschillende loten van poeder, verschillende applicatiepistolen en al dan niet recycling van het poeder. Zelf een proefstuk spuiten is meestal de beste manier om samen een kleur te kiezen. HaTwee informeert u graag over de technische mogelijkheden en beperkingen van elke coating.

Poedercoatings met metallicpigmenten die niet gebonden zijn kunnen gedurende terugwinning ontmengen. Dat kan leiden tot wolkeffect. Door het continu toevoegen van vers poeder kan dit effect verminderd worden.

Het reinigen van de installatie bij bvb. kleurwissels kan moeilijker zijn en meer tijd en zorg vergen.

Werkwijze

1. Kies de coating in functie van de toepassing.

2. Laat het kleur goedkeuren door de eindklant.

3. Stel de wijze van applicatie af op de eigenschappen van het poeder (gebonden, aluminium/mica, ...).
Test indien twijfel.

4. Werk af met een transparante coating indien nodig.

5. Gebruik bij voorkeur een fluidized bed i.p.v. een box-feeder.