Kenmerken van dit Coating System

Wat?

 • Corrosieklasse: C4 high durability (ISO 12944-2)

 • Interior gebruik.

 • De gecoate producten worden NIET blootgesteld aan UV-belasting.

 • Er is een hoge vochtbelasting. Er treedt regelamtig condensatie op.

 • Er is een hoge luchtvervuiling.

Conservering

 • 2 laags poedercoating:
  primer + topcoat

 • De objecten zijn vervaardigd uit continu thermisch verzinkte staalplaat zogenoemd sendzimir.

 • Voorbehandeling:
  chemisch (zinkfosfatatie, chromatatie of evenwaardig chroomvrij alternatief)

Kwaliteitsnorm

 • Verwachte levensduur voor eerste interventie: 15 jaar. (ISO 12944-2)

 • Bij een goede behandeling van de stukken volgens de regels van de kunst, behaalt dit systeem 720 uur in de zoutneveltest met max. 2 mm onderroest. (ISO 12944-6)

Typische toepassingen

Interieurtoepassingen in:

Zwembaden

Chemische fabrieken

Scheepswerven

Coatings: primer + topcoat

Primer

Type

Topcoat

Govesan
SuperPrim
licht grijs: RHM-7856
SuperPrim donker grijs: RHM-7867

Multi-compound primer: ontgassingsvriendelijk, goede kantendekking, perfecte intercoatadhesie, anti-corrosief systeem

Qualicoat gecertificeerde polyester
Ontgassingsvriendelijke polyesters
Industriële polyester
Epoxy-polyesters
Anti-graffiti coatings

Govesan
PrimaDura
licht grijs: RNS-7830
PrimaDura donker grijs: RNS-7240

Anti-corrosieve ontgassingsvriendelijke polyester primer met zeer goede vloei.
Typische velgenprimer.

Qualicoat gecertificeerde polyester
Ontgassingsvriendelijke polyesters
Industriële polyester
Epoxy-polyesters
Anti-graffiti coatings

ST Powder Coatings
E0-158-7101-010

Zuiver epoxy primer met hoge anti-corrosie weerstand, mat

Qualicoat gecertificeerde polyester
Ontgassingsvriendelijke polyesters
Industriële polyester
Epoxy-polyesters
Anti-graffiti coatings

ST Powder Coatings
EY-658-7300-001

Zuiver epoxy primer met hoge anti-corrosie weerstand, satijnglans

Qualicoat gecertificeerde polyester
Ontgassingsvriendelijke polyesters
Industriële polyester
Epoxy-polyesters
Anti-graffiti coatings

Govesan
UniPrim
HPM-740 (circulair)

Standaard epoxy-polyester primer

Qualicoat gecertificeerde polyester
Ontgassingsvriendelijke polyesters
Industriële polyester
Epoxy-polyesters
Anti-graffiti coatings

ST Powder Coatings
EZ-658-7300-001

Zinkrijke epoxy-primer

Qualicoat gecertificeerde polyester
Ontgassingsvriendelijke polyesters
Industriële polyester
Epoxy-polyesters
Anti-graffiti coatings

Bij partiële uitharding van de primer is er steeds kans op doorvloeien van de primer doorheen de topcoat tijdens het uitmoffelen.

Met de porositeitsmeter kan de aarding van de werkstukken worden gecontroleerd voordat ze gelakt worden. Een goede aarding is onontbeerlijk voor een goed lakresultaat. Onvoldoende aarding zal zorgen voor onvoldoende laagdikte, spanningsvlekken en het moeilijk bereiken van bepaalde zones.

De tweede laag wordt gespoten met verminderde spanning om spanningsvlekken te voorkomen. Moderne poederpistolen zijn voorzien van een programma voor het aanbrengen van een supplementaire laag.

Metallic pigmenten op basis van aluminium worden beter niet ingezet voor toepassing in vochtig klimaat. De aluminiumpigmenten trekken gemakkelijk vocht aan en beginnen te oxideren. Het metallic effect zal dus verdwijnen na verloop van tijd.

Selectief gemalen poedercoating verhogen het rendement van de terugwinning aanzienlijk. Deze poeders hebben een gereduceerd aandeel kleine deeltjes. Deze poeders kunnen met filterkabines ook 100% op de stukken aangebracht worden , dus zonder verlies.

Meer informatie

Belangrijke opmerkingen bij de systeemkeuze

Om de corrosieweerstand op scherpe randen van bijvoorbeeld ponsingen, snijkanten en boorgaten te verbeteren raden we aan dit tweelagensysteem (primer + topcoat) toe te passen.

Bij beschadiging van de coating zal er bij vochtbelasting een witte oxidatie te zien zijn. Dat zijn zinkoxides. Deze beschermen het zink en het staal door hun opofferende rol. Hoelang deze bescherming duurt hangt af van de hechting tussen de coating en de zink, de voorbehandeling, de corrosiviteitsklasse, de aggressiviteit van het milieu en de laagdikte van de zink en hoe frequent het oppervlak gespoeld wordt door regen of door het schoon te maken.

Bij beschadiging van de coating ter hoogte van de snijkanten zal er bij vochtbelasting een rode roest te zien zijn. Deze ijzeroxides beschermen het staal niet en zullen steeds verder roesten. Hoe snel de oxidatie gaat hangt af van de hechting tussen de coating en het staal, de type voorbehandeling, de corrosiviteitsklasse, de aggressiviteit van het milieu en hoe frequent het oppervlak gespoeld wordt door regen of door het schoon te maken. Is dit voor u storend, dan kiest u een systeem met een volledige cathodische zinklaag (galvanisatie - metallisatie).

Hou er rekening mee dat de tussentijdse stockage tussen het lakken en het plaatsen van de stukken in sommige gevallen aggressiever is dan waar het coatingsysteem voor bedoeld is. Dat kan leiden tot vroegtijdige corrosie of kleur- en glansverlies.

Deze adviezen zijn opgesteld voor deze respectievelijke corrosiviteitsklasse of lager.

Ingangscontrole

Voor dragende constructie in een corrosiviteitsklasse C3 of hoger worden volgens EN 1090 geen scherpe randen toegelaten. Scherpe randen dienen afgerond te worden met een straal van minstens 2 mm.

Markeringen (bv. met alcoholstiften) moeten vóór de chemische verwijderd worden met een geschikt solvent. De inkt kan doorheen de coating bloeden. Hetzelfde geldt voor stickers.

Chemische voorbehandeling

Bij de chemische voorbehandeling dienen de stukken zo vervaardigd te zijn dat het water en de chemische producten gemakkelijk wegvloeien van de stukken. Bij dompelen is het dan ook belangrijk dat er zich geen luchtbellen kunnen vormen in holle ruimtes. Dit zal de kwaliteit van de voorbehandeling schaden.

Voorbehandelen van de stukken voorafgaand aan het lakken gebeurt chemisch. Tijdens de voorbehandeling worden de objecten vetvrij gemaakt en worden alle verontreinigingen en oxides verwijderd.

Bij een chemische voorbehandeling wordt het ontvetten en beitsen gevolgd worden door een conversielaag. Deze verzekert de hechting van de coating en verhoogt de corrosieweerstand. Na de voorbehandeling moeten zo weinig mogelijk zouten achterblijven op het droge oppervlak.

Vanaf C3 of hoger gebruikt u een zinkfosfatatie, chromatatie of chroomvrij alternatief op basis van zirkonium of silanen.

Aanbevolen laagdikte

De laagdikte van de primer is ter hoogte van de boorden en moeilijke plaatsen minstens 40 µm om een goede dekking te krijgen na het toepassen van de eindlaag.

De totale laagdikte van de organische coating bedraagt nominaal 140 µm. De kleinste waarde van de laagdikte is niet minder dan 112 µm en maximale waarde niet meer dan 420 µm.

Kwaliteitscontrole

We verwijzen graag naar de Qualisteelcoat specificaties voor het lakken van dit systeem.

Hier beschrijven we hoe je de binnenkomende stukken, de omgevingsfactoren, het coatingproces en de afgewerkte objecten kunt controleren.

Deze website maakt gebruik van bestanden (zoals cookies) en andere technologieën.
Door verder te surfen stemt u in met het gebruik hiervan.Meer informatie