Kenmerken van dit Coating System

Wat?

 • Corrosieklasse: C5 Maritim
  high durability (ISO 12944-2)

 • Interior gebruik.

 • De gecoate producten worden NIET blootgesteld aan UV-belasting.

 • Er is een zeer hoge vochtbelasting. Er treedt bijvoorbeeld constant condensatie op.

 • Er is een hoge graad van luchtvervuiling en zoutbelasting aan of op zee.

Conservering

 • 2 laags poedercoating: primer + topcoat

 • De objecten zijn vervaardigd uit aluminium, legering EN AW 6060 T6. (Qualicoat specificaties)

 • Voorbehandeling:
  chemisch (chromatatie of chroomvrij alternatief) volgens Qualimarine specificaties waarbij minstens 2 g/m² gebeitst wordt i.p.v. 0.5 g/m².

Kwaliteitsnorm

 • Verwachte levensduur voor eerste interventie: 15 jaar. (ISO 12944-2)

 • Bij een goede behandeling van de stukken volgens de regels van de kunst, behaalt dit systeem 1440 uur in de zoutneveltest met max. 2 mm onderroest. (ISO 12944-6)

Typische toepassingen

Off-shore installaties zoals:

Machinekamers, liftschachten, ... van windmolens

Niet UV-belaste onderdelen van boorplatforms.

Scheepvaart: interieur, laaddecks, trappenhuizen, machinekamer, ...

Niet UV-belaste objecten binnen een straal van 5 km van de kustlijn.

Coatings: primer + topcoat

Primer

Type

Topcoat

Govesan
SuperPrim
licht grijs: RHM-7856
SuperPrim donker grijs: RHM-7867

Multi-compound primer: ontgassingsvriendelijk, goede kantendekking, perfecte intercoatadhesie, anti-corrosief systeem

Qualicoat gecertificeerde polyester
Epoxy-polyesters
Anti-graffiti coatings

Govesan
PrimaDura
licht grijs: RNS-7830
PrimaDura donker grijs: RNS-7240

Anti-corrosieve ontgassingsvriendelijke polyester primer met zeer goede vloei.
Typische velgenprimer.

Qualicoat gecertificeerde polyester
Epoxy-polyesters
Anti-graffiti coatings

ST Powder Coatings
E0-158-7101-010

Zuiver epoxy primer met hoge anti-corrosie weerstand, mat

Qualicoat gecertificeerde polyester
Epoxy-polyesters
Anti-graffiti coatings

ST Powder Coatings
EY-658-7300-001

Zuiver epoxy primer met hoge anti-corrosie weerstand, satijnglans

Qualicoat gecertificeerde polyester
Epoxy-polyesters
Anti-graffiti coatings

Deze primer mag volledig uitgemoffeld worden. We adviseren de primer op een hogere temperatuur uit te moffelen dan de topcoat om ontgassing van de ondergrond tijdens het moffelen van de eindlaag tegen te gaan.

Bij partiële uitharding van de primer is er steeds kans op doorvloeien van de primer doorheen de topcoat tijdens het uitmoffelen van de topcoat.

De tweede laag wordt gespoten met verminderde spanning om spanningsvlekken te voorkomen. Moderne poederpistolen zijn voorzien van een programma voor het aanbrengen van een supplementaire laag.

De laagdikte van de primer is ter hoogte van de boorden en moeilijke plaatsen minstens 40 µm om een goede dekking te krijgen na het toepassen van de eindlaag.

Metallic pigmenten op basis van aluminium worden beter niet ingezet voor toepassing in vochtig klimaat. De aluminiumpigmenten trekken gemakkelijk vocht aan en beginnen te oxideren. Het metallic effect zal dus verdwijnen na verloop van tijd.

Wilt u een anti-graffiti afwerking dan gebruikt u een Polyurethaan eindlaag of u werkt de stukken af met een PU-transparante vernis. Afhankelijk van de reinigbaarheid van de anti-graffitilaag en het applicatiegemak heeft u de keuze uit verschillende types. we verwijzen u graag naar de applicatieinformatie.

Selectief gemalen poedercoating verhogen het rendement van de terugwinning aanzienlijk. Deze poeders hebben een gereduceerd aandeel kleine deeltjes. Deze poeders kunnen met filterkabines ook 100% op de stukken aangebracht worden , dus zonder verlies.

Meer informatie

Belangrijke opmerkingen bij de systeemkeuze

Om de corrosieweerstand op scherpe randen van bijvoorbeeld ponsingen, snijkanten en boorgaten te verbeteren raden we aan dit tweelagensysteem (primer + topcoat) toe te passen.

Deze adviezen zijn opgesteld voor deze respectievelijke corrosiviteitsklasse of lager.

Ingangscontrole

Markeringen (bv. met alcoholstiften) moeten vóór de chemische voorbehandeling verwijderd worden met een geschikt solvent. De inkt kan doorheen de coating bloeden. Hetzelfde geldt voor stickers.

We verwijzen voor meer informatie over deze toepassing en applicatie naar de "Kwaliteit is geen toeval". Praktische gids voor het kwalitatieve poedercoating op aluminium van 2013. Uitgave van VOM vzw.

Chemische voorbehandeling

Bij een chemische voorbehandeling dienen de stukken zo vervaardigd te zijn dat het water en de chemische producten gemakkelijk wegvloeien van de stukken. Bij dompelen is het dan ook belangrijk dat er zich geen luchtbellen kunnen vormen in holle ruimtes. Dit zal de kwaliteit van de voorbehandeling schaden.

Voorbehandelen van de stukken voorafgaand aan het lakken gebeurt chemisch. Tijdens de voorbehandeling worden de objecten vetvrij gemaakt en worden alle verontreinigingen en oxides verwijderd.

Bij een chemische voorbehandeling wordt het ontvetten en beitsen gevolgd worden door een conversielaag. Deze verzekert de hechting van de coating en verhoogt de corrosieweerstand. Na de voorbehandeling moeten zo weinig mogelijk zouten achterblijven op het droge oppervlak.

Voor deze toepassing zullen de stukken gebeitst worden tot een afdracht van 2 g/m² volgens de Qualimarine-specificaties.

Aanbevolen laagdikte

De laagdikte van de primer is ter hoogte van de boorden en moeilijke plaatsen minstens 40 µm om een goede dekking te krijgen na het toepassen van de eindlaag.

De totale laagdikte van de organische coating bedraagt nominaal 110 µm. De kleinste waarde van de laagdikte is niet minder dan 88 µm en maximale waarde niet meer dan 330 µm.

Kwaliteitscontrole

We verwijzen voor meer informatie over de kwaliteitsbewaking naar de Qualicoat specificaties.

Hier beschrijven we hoe je de binnenkomende stukken, de omgevingsfactoren, het coatingproces en de afgewerkte objecten kunt controleren.

Over ons | Webshop | Make to order

Deze website maakt gebruik van bestanden (zoals cookies) en andere technologieën.
Door verder te surfen stemt u in met het gebruik hiervan.Meer informatie