Kenmerken van dit Coating System

Wat?

 • Corrosieklasse: C5 Industrial
  high durability (ISO 12944-2)

 • Exterior gebruik.

 • De gecoate producten worden blootgesteld aan UV-belasting.

 • De producten worden opgesteld in industriële zones met hoge vochtigheidsgraad en agressief milieu.

Conservering

 • 2 laags poedercoating:
  primer + topcoat

 • De objecten zijn vervaardigd uit thermisch verzinkt constructiestaal of plaatwerk

 • Voorbehandeling:
  (licht aanstralen "wapperen" en)
  chemisch (zinkfosfatatie of evenwaardig chroomvrij alternatief)

Kwaliteitsnorm

 • Verwachte levensduur voor eerste interventie: 15 jaar. (ISO 12944-2)

 • Bij een goede behandeling van de stukken volgens de regels van de kunst, behaalt dit systeem 1440 uur in de zoutneveltest met max. 2 mm onderroest. (ISO 12944-6)

Typische toepassingen

Industriële zones in aggresief milieu:

Zeehavens

Zware industrie

Outdoor carwashes

Coatings: primer + topcoat

Primer

Type

Topcoat

Govesan
SuperPrim
licht grijs: RHM-7856
SuperPrim donker grijs: RHM-7867

Multi-compound primer: ontgassingsvriendelijk, goede kantendekking, perfecte intercoatadhesie, anti-corrosief systeem.
Deze primer mag volledig uitgemoffeld worden. We adviseren de primer op een hogere temperatuur uit te moffelen dan de topcoat om ontgassing van de ondergrond tijdens het moffelen van de eindlaag tegen te gaan.

Qualicoat gecertificeerde polyester (Qualisteelcoat PE-0008)
Ontgassingsvriendelijke polyesters (Qualisteelcoat PE-0008)
Anti-graffiti coatings

ST Powder Coatings
E0-158-7101-010

Zuiver epoxy primer met hoge anti-corrosie weerstand, mat

Qualicoat gecertificeerde polyester (Qualisteelcoat PE-0040)
Ontgassingsvriendelijke polyesters (Qualisteelcoat PE-0040)
Anti-graffiti coatings

Op ontgassingsgevoelige substraten zoals gemetalliseerd staal of gegalvaniseerd staal gebruikt men ontgassingsvriendelijke coatings. De stukken kunnen eventueel ook vooraf ontgast worden tijdens het moffelen van de primer of voor het aanbrengen van de coating.

Bij partiële uitharding van de primer is er steeds kans op doorvloeien van de primer doorheen de topcoat tijdens het uitmoffelen van de topcoat.

Met de porositeitsmeter kan de aarding van de werkstukken worden gecontroleerd voordat ze gelakt worden. Een goede aarding is onontbeerlijk voor een goed lakresultaat. Onvoldoende aarding zal zorgen voor onvoldoende laagdikte, spanningsvlekken en het moeilijk bereiken van bepaalde zones.

De tweede laag wordt gespoten met verminderde spanning om spanningsvlekken te voorkomen. Moderne poederpistolen zijn voorzien van een programma voor het aanbrengen van een supplementaire laag.

Selectief gemalen poedercoating verhogen het rendement van de terugwinning aanzienlijk. Deze poeders hebben een gereduceerd aandeel kleine deeltjes. Deze poeders kunnen met filterkabines ook 100% op de stukken aangebracht worden , dus zonder verlies.

Meer informatie

Belangrijke opmerkingen bij de systeemkeuze

Bij beschadiging van de coating zal er bij vochtbelasting een witte oxidatie te zien zijn. Dat zijn zinkoxides. Deze beschermen het zink en het staal door hun opofferende rol. Hoelang deze bescherming duurt hangt af van de hechting tussen de coating en de zink, de voorbehandeling, de corrosiviteitsklasse, de aggressiviteit van het milieu en de laagdikte van de zink en hoe frequent het oppervlak gespoeld wordt door regen of door het schoon te maken.

Deze adviezen zijn opgesteld voor deze respectievelijke corrosiviteitsklasse of lager.

Ingangscontrole

Voor dragende constructie in een corrosiviteitsklasse C3 of hoger worden volgens EN 1090 geen scherpe randen toegelaten. Scherpe randen dienen afgerond te worden met een straal van minstens 2 mm.

Thermisch verzinkt staal dient coatinggereed gemaakt te worden: zinkoxides mechanisch verwijderen, zinkspatten en verdikkingen mechanisch verwijderen. Tijdens het slijpen mogen geen vuurglinsters gezien worden want dat wijst erop dat men door de zinklaag zit. Meet na het coating gereed maken de resterende laagdikte van de zink en respecteer de norm.

Markeringen (bv. met alcoholstiften) moeten vóór de chemische of mechanische voorbehandeling verwijderd worden met een geschikt solvent. De inkt kan doorheen de coating bloeden zelfs al worden de stukken gestraald. Hetzelfde geldt voor stickers.

Mechanische voorbehandeling

Gestraald (gewapperd) thermisch verzinkt staal zonder chemische conversielaag vertoont wisselende resultaten in de corrosietesten. Onze voorkeur gaat uit naar een chemische conversielaag (type chromatatie of chroomvrije evenwaardige alternatieven) ter berscherming van de zinklaag.

Chemische voorbehandeling

Ijzerfosfatatie als voorbehandeling wordt bij voorkeur enkel voor C1 gebruikt. Voor C2 exterieur is minstens een bijkomende passivatie noodzakelijk. Vanaf C3 gebruikt u beter een zinkfosfatatie of chroomvrij alternatief op basis van zirkonium of silanen.

Bij een chemische voorbehandeling dienen de stukken zo vervaardigd te zijn dat het water en de chemische producten gemakkelijk wegvloeien van de stukken. Bij dompelen is het dan ook belangrijk dat er zich geen luchtbellen kunnen vormen in holle ruimtes. Dit zal de kwaliteit van de voorbehandeling schaden.

Voorbehandelen van de stukken voorafgaand aan het lakken gebeurt chemisch, eventueel voorafgegaan door het wapperen (licht aanstralen). Tijdens de voorbehandeling worden de objecten vetvrij gemaakt en worden alle verontreinigingen en oxides verwijderd.

Bij een chemische voorbehandeling wordt het ontvetten en beitsen gevolgd worden door een conversielaag. Deze verzekert de hechting van de coating en verhoogt de corrosieweerstand. Na de voorbehandeling moeten zo weinig mogelijk zouten achterblijven op het droge oppervlak.

Aanbevolen laagdikte

De laagdikte van de primer is ter hoogte van de boorden en moeilijke plaatsen minstens 40 µm om een goede dekking te krijgen na het toepassen van de eindlaag.

De totale laagdikte van de organische coating bedraagt nominaal 140 µm. De kleinste waarde van de laagdikte is niet minder dan 112 µm en maximale waarde niet meer dan 420 µm.

Anti-graffiti

Wilt u een anti-graffiti afwerking dan gebruikt u een Polyurethaan eindlaag of u werkt de stukken af met een PU-transparante vernis. Afhankelijk van de reinigbaarheid van de anti-graffitilaag en het applicatiegemak heeft u de keuze uit verschillende types. We verwijzen u graag naar de applicatieinformatie.

Kwaliteitscontrole

Hier beschrijven we hoe je de binnenkomende stukken, de omgevingsfactoren, het coatingproces en de afgewerkte objecten kunt controleren.

Praktijkrichtlijnen

We verwijzen voor meer informatie over deze toepassing en applicatie naar de Praktijkrichtlijn "Poeder en natlak op Zink". Een initiatief van VOM vzw, Stichting ZINKINFO, Onderhoud NL, Vereniging-ION.

Over ons | Webshop | Make to order

Deze website maakt gebruik van bestanden (zoals cookies) en andere technologieën.
Door verder te surfen stemt u in met het gebruik hiervan.Meer informatie